Inspiratie uit de regio: participatieleidraad van CZ
Participatie, een onderwerp waar veel regio’s, netwerken en zorgorganisaties mee aan het stoeien zijn. Voor CZ de reden om de handreiking ‘8 stappen voor betekenisvolle participatie’ te maken. “Participatie is een cadeau, zegt Inge Tra”, Programmamanager Patiëntenparticipatie bij CZ. “Ik zou iedereen aanraden om het gewoon te doen. We vergeten vaak hoe leuk en waardevol het is om van mens tot mens met elkaar in gesprek te gaan. Om te horen hoe iemand anders over dingen nadenkt en om naar elkaar te luisteren zonder het perse eens te willen worden.”
Als Robuust delen we graag goede voorbeelden, zoals deze handreiking, die helpen om zorg en ondersteuning kwalitatief en toekomstbestendig vorm te geven. Download hier de handreiking ‘8 stappen voor betekenisvolle participatie’
Transformatieplannen en participatie
“In de ingediende transformatieplannen zien we dat er echt wel de wil is om meer met participatie te doen”, geeft Inge aan. “Maar vaak weten partijen niet precies hoe. Het gevaar is dat je dan maar gewoon begint en er te weinig wordt nagedacht over wat je nu precies wilt bereiken en wie betrokken moeten worden. Met als risico dat het participatieproces te weinig oplevert voor alle betrokkenen.”
Eerst het ‘wat’ en dan het ‘hoe’
De leidraad van CZ begint bij het bepalen van het doel en de belanghebbenden. Wil je bijvoorbeeld samen problemen identificeren? Of bepalen wie waar voor verantwoordelijk is? En doe je dit dan samen met inwoners, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers of zorgprofessionals? Inge: “Wanneer het doel duidelijk is en je weet wie je daarvoor nodig hebt, is het een stuk makkelijker om invulling te geven aan het ‘hoe’. Soms kom je er dan samen achter dat het bijvoorbeeld niet nodig is om grootschalige gesprekstafels te organiseren en dat het voor nu voldoende is om betrokkenen te informeren. Maar daar is dan wel een onderbouwde reden voor.”
Bouwen aan ervaring
Hoe vaker je bezig bent met participatie, hoe makkelijker het wordt om een participatietraject goed in te richten, geeft Inge aan. CZ was zowel betrokken bij het Burgerberaad Zorg Zeeland als bij de Praat Mee Tafels in Limburg. Beide grootschalige initiatieven waar veel inwoners mee konden praten over de toekomst van de zorg. “Het organiseren van het Burgerberaad duurde twee jaar en de Praat Mee Tafels waren in zes weken georganiseerd. De kennis en ervaring die we in Zeeland hebben opgedaan konden we goed gebruiken in Limburg.”
Een goede afsluiting
Een weloverwogen start, maar ook een goede afsluiting is essentieel om participatie betekenisvol in te richten. De laatste twee stappen van de leidraad gaan dan ook over de terugkoppeling en afronding van het traject. Inge: “Het is zo belangrijk om aan de betrokkenen terug te koppelen wat je hebt opgehaald en om te laten zien wat er met hun input gebeurt. Samen moet je ervoor zorgen dat de opbrengsten niet in de la verdwijnen.”
Robuust denkt ook graag met je mee
Robuust herkent het beeld van CZ dat participatie in sommige regio’s moeizaam op gang komt. We zijn ervan overtuigd dat met elkaar meer vanuit het perspectief van de inwoner moeten werken om de transformatie van zorg en welzijn te laten slagen. Gelukkig zijn er ook al veel mooie voorbeelden in de regio’s waar Robuust werkzaam is. Robuust denkt graag met je mee hoe inwonersparticipatie een plek te geven in een samenwerkingsverband. We hebben geen pasklare oplossing, maar we delen graag voorbeelden van andere regio’s met je en leggen wanneer nodig verbindingen met anderen uit ons netwerk. Meer informatie vind je hier.
