Pilot Centraal Toeleidingspunt in Arnhem en Nijmegen afgerond. Hoe verder?
Van april tot en met juni dit jaar is een pilot gehouden rond het Centraal Toeleidingspunt GGZ (CTP) in Arnhem en Nijmegen. Het CTP heeft als doel de GGZ behandelwachttijden in de regio te verkorten en een actueel overzicht te bieden van passend aanbod, varierend van mogelijkheden in het publiek en sociaal domein tot ggz-behandeling. De evaluatie van de pilot is nog niet helemaal afgerond, maar een eerste blik laat wel de potentie zien. Verwacht wordt dat de definitieve resultaten eind oktober beschikbaar zijn.
In dit bericht aandacht voor:
- Evaluatie van de betrokkenheid van het cliënten- en naastenpanel binnen het CTP;
- Inzichten na een organisatieopstelling rondom de samenwerkingsdynamiek bij de introductie van het CTP
- Gesprek Tweede kamerlid GroenLinks/PvdA Lisa Westerveld met stakeholders binnen het CTP
Evaluatie cliënten- en naastenpanel
Het cliënten- en naastenpanel met 13 vertegenwoordigers uit de regio heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp en ontwikkeling van het CTP. Hun persoonlijke ervaringen en kennis van de praktijk droegen in belangrijke mate bij om te komen tot een completer en realistischer centraal toeleidingspunt. Onlangs is met projectleiders en het CTP team teruggekeken op de onderlinge samenwerking.
Onderstaand de bevindingen vanuit cliënten- en naastenpanel:
- Belangrijk is de transparantie richting de inwoner
- Keuzevrijheid voor de inwoner (maatwerk mogelijk maken)
- Gezien worden als mens binnen zijn/haar context
- De inzichten van naasten, zij zijn geïnterviewd over hun perspectief
- Hoe doorloop je het CTP-proces als inwoner? Dit is met deelnemers doorleefd met een opstelling.
- Het procesontwerp werd kritisch beoordeeld en aangepast door het cliëntenpanel onder het credo ‘schieten maar’!
- Deelnemers van het cliëntenpanel hebben deelgenomen aan verschillende workshops waar het ontwerp van het CTP vorm kreeg.
- Ook hebben zij zich ingezet tijdens het regionale congres (6 juni 2023). De congresbezoekers werden geconfronteerd met wachttijden, verkeerde deur/zalen, de bezoeker werd ‘de maat genomen’ (met een centimeter).
Voor uitgebreidere informatie zie: bericht op LinkedIn
Geen familieopstelling maar organisatieopstelling
De pilot van het CTP is nog niet helemaal afgerond. Verwacht wordt dat de definitieve resultaten eind oktober beschikbaar zijn.
Wel afgerond is een evaluatie waarbij vanuit cliëntperspectief is gekeken naar de inzet van CTP. Daarvoor werd gebruik gemaakt van een organisatieopstelling. Een methode geïnspireerd op familieopstellingen, die vaak onderlinge relaties zichtbaar maakt. De organisatieopstelling bestond in dit geval uit een inwoner met depressieve klachten, een naaste, huisarts, betrokkenen vanuit wijkteam, GGZ, gemeente, verzekeraar en het CTP-team. De sessie werd geleid door ervaringsdeskundige Jeroen Zwaal, intensief betrokken bij het ontwerp en de ontwikkelingen rondom het CTP.
Uit de organisatieopstelling kwamen vijf belangrijke inzichten naar voren:
1. Vertrouwen is cruciaal: Basis voor effectieve samenwerking is vertrouwen hebben in elkaar én verbinding. Dat heeft alles te maken met ‘kunnen loslaten’. Professionals moeten elkaar leren kennen, weten wat de ander doet en van elkaar leren. Dat geeft vertrouwen en geeft ruimte aan de ander om zaken op te pakken of bij de ander te laten.
2. Autonomie voor de cliënt: Te veel betrokkenheid kan verlammend werken voor cliënten. Het is belangrijk hen de ruimte te geven om zelf beslissingen te nemen.
3. Flexibiliteit in samenwerking: De rollen van professionals, zoals huisartsen en wijkteams, zijn duidelijk, maar het CTP moet flexibel genoeg zijn georganiseerd om effectief mee te bewegen in het werkveld.
4. Heldere randvoorwaarden: Verzekeraars en gemeenten spelen een cruciale rol, mits zij duidelijke randvoorwaarden stellen.
5. De rol van ervaringsdeskundigen: Hoewel de GGZ een stabiele rol vervult, vraagt de inzet van ervaringsdeskundigen nog om verdere verduidelijking.
Voor meer informatie: zie bericht op LinkedIn
Bezoek Tweede Kamerlid Lisa Westerveld
Op 6 september 2024 sprak Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid van PvdA/GroenLinks, met teamleden en cliënten/naasten van het CTP. Tijdens dit bezoek werd zij bijgepraat over de opzet en eerste resultaten van het project en deelden zij hun ervaringen en inzichten. Belangrijke punten die werden besproken, waren onder andere de samenwerking tussen huisartsen, GGZ-aanbieders en wijkteams, en hoe het CTP helpt om cliënten sneller naar de juiste zorg te verwijzen.
Westerveld sprak haar waardering uit voor de aanpak en de inzet van alle betrokkenen. Het belang van korte lijnen tussen de praktijk en Den Haag werd benadrukt om de resultaten van initiatieven zoals het CTP verder te versterken.
Voor meer informatie: zie bericht op LinkedIn
Hoe krijgen de inzichten een vervolg?
De inzichten en resultaten worden - gecombineerd met een voorstel voor een vervolg - besproken in de bestuurlijk overleggen in Arnhem en Nijmegen. Welke functionaliteiten zou het CTP moeten bieden en kunnen op welke wijze verder vorm krijgen in de regio, rekening houdend met de lokale context? Parallel wordt het CTP meegenomen in de transformatie-aanvragen van het Mentaal Gezondheidsnetwerk in beide regio’s. Eind oktober is er meer duidelijkheid over de uitkomsten van de bestuurlijke overleggen en de wenselijke vervolgstappen.
Nieuwsgierig geworden? Op 17 oktober wordt een webinar georganiseerd vanuit het Landelijk Mentaal Gezondheidsnetwerk, waar ook de ervaringen vanuit het CTP Arnhem-Nijmegen worden gedeeld.
Klik voor meer informatie en aanmelden op het LinkedIn bericht
Meer weten over het CTP? Laat het ons weten!
Rianne Runhaar, projectleider Arnhem, wordt ingezet vanuit ROS Proscoop en Martijn Mahler, projectleider Nijmegen, vanuit Ros Robuust