Eigen regie en kracht
“Doe datgene waar je zelf invloed op hebt.” Ik word getroffen door deze uitspraak uit het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ van Joseph Oubelkas. Daarin omschrijft hij op indrukwekkende wijze hoe hij – met onvoorwaardelijke steun uit zijn omgeving – vijf jaar onterechte gevangenis overleeft. Zijn boek zet mij aan het denken over de inzet van eigen kracht en regie in het Zorgnetwerk Roermond.
Door: Jolande van Meer - 9 februari 2018
Oubelkas richt zich in die vijf jaar gevangenschap op datgene waar hij invloed op heeft. Hij ontwikkelt en gebruikt hierbij zijn eigen kwaliteiten, waardoor nieuwe deuren opengaan. Hij leert de Arabische taal, geeft Engelse les en sportlessen op de binnenplaats en onderhoudt een moestuin. Zijn verblijf wordt er aangenamer op en na vijf jaar verlaat hij in goede gezondheid de gevangenis. Eigen regie is ontzettend belangrijk in moeilijke periodes en bij herstel, weet ik ook uit eigen ervaring. Maar hoe zetten we eigen kracht en regie in als zorgnetwerk? Waar ligt de balans tussen stimuleren, faciliteren en opleggen? En hoe verhoudt zich dat tot de persoonsgerichte benadering waarnaar we streven?
Ieder persoon is uniek, evenals zijn omgeving. Betekent eigen regie voor mensen in een kwetsbare positie hetzelfde als voor mensen die niet kwetsbaar zijn? Wil en kan een mantelzorger wel (voldoende) hulp verlenen en accepteert de patiënt dit? In hoeverre moeten we afdwingen dat de thuisomgeving de zorg overneemt, om de kosten beheersbaar te houden? En wat betekent dit dan voor de gezondheid van de patiënt en de kwaliteit van de zorg- en hulpverlening?
In de Groene Amsterdammer lees ik over de ‘zelfredzaamheid paradox’ in de huidige samenleving. Het blad twijfelt openlijk over de haalbaarheid en realiteit van de inzet van eigen kracht. “Onze beoordelingsstaat, met haar obsessie voor eigen verantwoordelijkheid, moet haar prioriteiten omdraaien”, schrijft het. “Niet ‘heeft u daar wel recht op’, maar ‘wat heeft u nodig’ wordt dan de belangrijkste vraag. Als zelfredzaamheid inderdaad als doel geldt, is die vraag het enige juiste uitgangspunt.”
Een stellingname die het overpeinzen waard is. Tegelijkertijd geven bovenstaande voorbeelden weer wat voor een mooi uitgangspunt eigen kracht is. Maar het vraagt wel iets van zowel de omgeving als van de betrokken hulp- en zorgverleners. Wat is nodig? Zij moeten samen voortdurend verantwoordelijkheid geven en nemen, het gesprek met elkaar aangaan over rechten en plichten, inschattingen maken over de consequenties voor de gezondheid, de kwaliteit van de zorg en het leven en de beheersbaarheid van de kosten. De uitdaging voor ons als programma is om maatwerk te bieden, waarbij we met al die factoren rekening houden.
In het netwerk zijn we gestart met het in kaart brengen van onze uitdagingen op het gebied van valpreventie. De komende periode zoeken we op dit thema de balans tussen de eigen kracht, regie en verantwoordelijkheid van de inwoner en de ondersteuning van de professional. Zowel op het niveau van directie als van de inwoners en professionals in het veld. Ik ben benieuwd welke interventies samen worden bedacht en uitgevoerd.
Eigen regie en kracht
Blog