De lessen van integrale wijkaanpak
Bij Robuust geloven we dat verbetering van problemen van inwoners rondom zorg, gezondheid en leefbaarheid alleen en vooral kan slagen door samenwerking. Door samenhang en afstemming. Binnen en tussen verschillende organisaties in de nulde, eerste, tweede en derde lijn, met het sociaal domein, woningcorporaties, gemeenten, zorgverzekeraars, bedrijfsleven én vanzelfsprekend de mensen om wie het gaat: de inwoners. De afgelopen jaren heeft Robuust verschillende trajecten begeleid rondom domeinoverstijgend samenwerken en integrale wijkaanpak.
inzichten over wat belangrijk is in samenwerkingsproces
Zo ontwikkelden we in samenwerking met partijen in het veld al doende de veranderaanpak Anders denken, doen en organiseren (ADDO). Met ADDO werken organisaties (in zorg, welzijn en wonen) samen met inwoners aan verbetering van de leefbaarheid en gezondheid van die inwoners tegen lagere kosten.
In 2022 hebben we in het Robuust werkgebied en daarbuiten, lessen en inzichten opgehaald rondom uiteenlopende vormen van integrale wijkaanpak (IWA) die als doel hadden de gezondheidssituatie van de wijkbewoners te verbeteren. Deze inzichten zijn samengevat in een referentiekader. In dat kader zijn 14 aspecten opgenomen die belangrijk zijn in het realiseren en borgen van een integrale wijkaanpak. Het laat zien wat de effecten van IWA kunnen zijn op leefbaarheid en samenleven in de wijk en wat belangrijk is in het samenwerkingsproces.
van elkaar leren
Het onderzoek en de uitkomsten van het referentiekader zijn voor Robuust geen eindpunt. Robuustadviseur Lianne van der Wijst: “Dit onderzoek vormt een kader om iedereen die aan de slag wil of al aan de slag is met domeinoverstijgend samenwerken in de wijk aan elkaar te verbinden om van elkaar te leren. Zo hebben we in april 2022 het initiatief genomen om met een groep geïnteresseerden uit de regio Zuid-Limburg ervaringen en kennis uit te wisselen. In een school in een wijk in Kerkrade zijn we met 12 deelnemers uit gemeenten, onderwijs en onderzoek, provincie, huisartsenzorg en zorgverzekeraar in gesprek gegaan over de uitdagingen rondom samenwerken in de wijk. Aan de hand van de werkvorm 'Coverstory' gingen deelnemers in groepen bedenken hoe de ideale situatie in een wijk er uit ziet en wat er voor nodig is om dat te bereiken. Een uitwisseling die inspiratie bood en nieuwe contacten tot stand heeft gebracht. In 2023 gaan we verder met het initiëren en faciliteren van dergelijke bijeenkomsten. Zo bouwen we aan een platform voor iedereen die wil beginnen of bezig is met integraal werken in de wijk. Een platform om kennis te halen, te delen en van elkaar te leren.”