Welzijn op Recept: verbinding tussen huisarts en welzijn
Welzijn op Recept (WoR) is een mooi middel om de samenwerking tussen huisartsenzorg en welzijn te verstevigen. Een verwijzing via Welzijn op Recept kan de druk verlichten op de huisartsenpraktijk. Patiënten krijgen sneller en effectiever hulp, afgestemd op hun behoeften.
Bij Welzijn op Recept schrijft de huisarts niet het traditionele pilletje voor, maar worden patiënten die met psychosociale klachten bij de huisarts komen doorverwezen naar een welzijnscoach. Gebleken is namelijk dat meedoen, actief zijn en aansluiting vinden vaak minstens zo goed of beter werkt voor patiënten dan een pil.
Om te kijken of en hoe we Welzijn op Recept in de regio’s Brabant en Zeeland voor elkaar kunnen krijgen heeft Robuust in het voorjaar van 2022 onder huisartsen en zorggroepen in Zeeland en Noord-Brabant een inventarisatie gehouden. Onderzocht is welke behoeften er zijn in beide regio's rondom samenwerking met het sociaal domein. Gekeken is ook naar het draagvlak en de haalbaarheid om Welzijn op Recept te implementeren. De behoeften lopen uiteen, maar Welzijn op Recept werd zeker als een van de mogelijkheden gezien om meer passende zorg te bieden aan patiënten met psychosociale klachten.
Gerichte vragen
De inventarisatie heeft geleid tot een aantal gerichte vragen van de huisartsenzorg aan Robuust. Met een aantal zorggroepen zijn in 2022 afspraken gemaakt om met Welzijn op Recept aan de slag te gaan: Periscaldes in Zeeland (doorontwikkeling WoR), POZOB in Zuidoost-Brabant (nader onderzoek onder huisartsen over samenwerking sociaal domein) en Synchroon in Den Bosch (onafhankelijke procesbegeleiding WoR). De resultaten van de verkenning zijn samengevat in een factsheet
De begeleiding van Robuust is gericht op het implementeren van een samenwerkwijze tussen huisartsenzorg en sociaal domein. Belangrijke onderdelen daarvan zijn kennis- en leerontwikkeling.
Programmamanager Pepijn van den Beemt: “Wat mij opvalt is het enthousiasme, de openheid en de wil van huisartsen om samen te werken met het sociaal domein. Vaak horen we ‘we willen hier iets mee’ en merken we dat huisartsen zeker de meerwaarde en impact zien van de samenwerking, een goede basis om verder op door te gaan. WOR is geen doorverwijsmodel maar een andere manier van kijken van de huisarts, de medische bril moet af. De huisarts krijgt nieuw gereedschap aangereikt om de patiënten goed te helpen. Landelijk verloopt de aanvliegroute vaak via de gemeente. Ik ben er trots op dat in onze regio Welzijn op Recept wordt aangevlogen via de verzekeraars en huisarts. Maar welke route dan ook, het belangrijkste is dat iedereen een rol voor zichzelf ziet in de samenwerking”.