Meijerijstad en Welzijn op recept

In april zijn in de Meijerijstad huisartsen en POH’s van drie huisartsenpraktijken en welzijnscoaches van ONS Welzijn en Welzijn de Meierij officieel gestart met de inzet van Welzijn op Recept (WoR). 
Naast een nadere kennismaking was het doel van de startbijeenkomst om met elkaar in gesprek te gaan over hoe huisartspraktijken en welzijnsorganisaties WoR als domeinoverstijgende werkwijze kunnen inzetten en borgen in de werkwijze van alle betrokken partijen. 

Aan enthousiasme over Welzijn op Recept ontbrak en ontbreekt het niet. Er blijken al veel ideeën te zijn over hoe WOR meer ingezet kan worden. De inzet van de praktijkassistente bijvoorbeeld die aan de telefoon de patiënt als eerste spreekt of tijdens een verrichting doorvraagt op welzijn en dan de huisarts attendeert op mogelijke inzet van een Welzijnsrecept. Of de mogelijkheid voor praktijk-time-out waarin dagelijks patiënten besproken worden en dan ook inzet WoR aan de orde komt.

Motivaties om met WoR aan de slag te gaan

  • huisartsen: o.a. meerwaarde voor de patiënt (‘Meer kleur in het leven van de patiënt) en praktijkvoering (‘Minder (onnodig) spreekuur bezoeken’).
  • POH’ers: de juiste mensen op de juiste plek en het feit dat WoR ‘op alle vlakken’ een gezonder/beter welzijn voor de patiënten oplevert.
  • welzijnsorganisaties: het belang dat de patiënt meer vreugde in het leven krijgt en de huisarts wordt ontlast.

Besproken zijn ook de voorwaarden om WoR in de praktijk te borgen, waaronder:

  • terugkoppeling
  • vast aanspreekpunt
  • deelname van het hele team.
  • financiën in termen van subsidie gemeenten en gestructureerd overleg met financiering (casus overleg) 

Wat gebeurt er in de praktijk?

Projectleider Susanne Kok: “Afgesproken is dat we de komende tijd via praktijkbezoeken op praktijkniveau ophalen hoe de verwijzingen lopen en wat huisartsenpraktijken nodig hebben om WoR meer in te zetten. Er worden werk- en procesafspraken gemaakt tussen de HAP en de welzijnscoaches. Wat zijn kansen? Wat zijn struikelblokken of waar lopen mensen tegenaan? Een voorbeeld is hoe cultuursensitief de welzijnscoaches zijn en of het aanbod passend is voor bijvoorbeeld de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, die in een van de deelnemende praktijken uit een vrij grote populatie bestaat.

Vervolgstap is ook om nader te onderzoeken of en in hoeverre het mogelijk is de inzet van geestelijke verzorging in dit traject te krijgen. In september heeft een geestelijk verzorger een pitch gehouden bij welzijn en de gemeente in samenwerking met VGZ. Toen waren deze partijen enthousiast. Dit wil ik in projectteam bespreken en kijken hoe we daar mogelijk een praktische inrichting aan kunnen geven.

Nieuws