In Middelburg wordt al met Welzijn op Recept gewerkt. Eind 2022 zijn de resultaten daarvan vastgelegd in de infographic Pilot Welzijn op Recept Middelburg
ZHCo Periscaldes in Zeeland
In Zeeland zijn in verschillende gemeenten al activiteiten rondom WoR opgezet of zijn de voorbereidingen voor samenwerking in volle gang. Gemeente Middelburg, Welzijn Middelburg en twee huisartspraktijken bijvoorbeeld hebben na een pilot besloten structureel met Welzijn op Recept voor alle praktijken in de gemeente Middelburg te gaan werken. Er zijn extra uren vrijgemaakt voor de welzijnscoaches. Ook in Goes, Veere, Vlissingen en Borssele werken zorg en welzijn al samen om Welzijn op Recept vorm te geven.
Enthousiasme
Vertegenwoordigers van huisartsen, welzijnsorganisaties, gemeenten, inwoners en zorgverzekeraars zijn in contact over hoe zij samen verder invulling willen geven aan Welzijn op Recept (WoR). Aan motivatie en enthousiasme ontbreekt het niet.
Een eerste brede WoR-bijeenkomst in Heinkenszand stond in het teken van kennismaking. Wil je van WoR een succes maken, dan spreekt het voor zich dat je elkaar goed leert kennen en verwachtingen, rollen en (on)mogelijkheden verkent. Belangrijk inzicht van één van de deelnemers: “Wat je wel kunt doen, is veel groter dan wat je niet kunt doen.”
In april spraken de deelnemers elkaar weer en zijn ze concreet aan de slag gegaan met wie, wat, wanneer gaat doen om WoR in Zeeland verder te ontwikkelen. Robuust is als procesbegeleider betrokken bij de opschaling van Welzijn op Recept en bij het thema domeinoverstijgende financiering.
Onderzoek impact en financiele consequenties
Een extern onderzoeksbureau heeft begin 2023 een eerste doorberekening gemaakt van de impact en de financiële uitkomsten van Welzijn op Recept op basis van gesprekken en casuistiek. Eerste berekeningen laten zien dat er besparingen mogelijk zijn die vnl. voortkomen uit vermeden maatschappelijke kosten binnen de ZVW en WMO. De onderzoeksresultaten worden met de samenwerkende partijen verder besproken.