Mooie samenwerking Robuust en Proscoop bij aanpak wachttijden GGZ

domeinoverstijgende samenwerking

De toegankelijkheid van de GGZ vergroten en daarmee de wachttijden voor een GGZ-behandeling verminderen. Met dát doel voor ogen hebben Martijn Mahler (projectmanager voor Robuust) en Rianne Runhaar (adviseur Proscoop) - met subsidie van ZonMw – het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van een Centraal Toeleidingspunt GGZ. 

Ontwerp-zonder-titel-22.png

martijn blikt terug

“Het komen tot een centraal toeleidingspunt is een lang en complex traject, omdat je te maken hebt met verschillende aanbieders en werkwijzen. We hebben gebouwd aan samenwerking met partners en onderzocht waar ‘Waar staan we nu?’ en ‘waar willen we naar toe?'. Er zijn werkgroepen gestart met vertegenwoordiging vanuit het sociaal domein, verzekeraars, huisartsen, ervaringsdeskundigen en ggz-instellingen in regio Arnhem en Nijmegen. Ook een cliëntenpanel met de vertegenwoordiging van 14 deelnemers uit de regio denkt met ons mee.”

 

Martijn werkt als ZZP'er namens Robuust voor het CTP.

Rianne: "Die samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot het huidige ontwerp van het Centraal Toeleidingspunt. Dat wordt in 2024 via een pilot getoetst. Als een inwoner een hulpvraag heeft kan de huisarts die vraag voorleggen aan het Centraal Toeleidingspunt. Vertegenwoordigers van diverse sectoren dragen samen zorg voor een uniforme screening en toeleiding naar diverse vormen van GGZ-zorg, WMO-zorg en voorliggend veld. Door deze nieuwe samenwerking beschikt het CTP over een actueel overzicht van het hulp- en ondersteuningsaanbod, actuele wachttijdgegevens en exclusiecriteria. Dat helpt om de hulpvraag te verbinden met het best passende aanbod en de kortste wachttijden.”