De Robuuste verandervisie:

focus houden op de bedoeling

regionale samenwerking

Het IZA schetst de nieuwe werkelijkheid voor de zorg. Met het accent op regionale, duurzame samenwerking en een sterke eerstelijnszorg. In het IZA leidt de weg daarnaartoe langs regiobeelden, regioplannen en transformatieplannen. Volgens de verandervisie van Robuust staan deze instrumenten nooit op zichzelf, maar zijn ze direct verbonden met de veranderingen die een regio nastreeft. Oftewel de stip op de horizon, de bedoeling. Klinkt logisch, maar is niet vanzelfsprekend, volgens Rienk Overdiep, programmamanager bij Robuust. “Deze instrumenten mogen geen doel op zich worden.”

 

Meer lezen over de Robuuste verandervisie

Ontwerp-zonder-titel-18.png

rienk blikt terug

“In 2023 moest elke regio vanuit het IZA een regiobeeld opleveren. Een overzicht met informatie over bijvoorbeeld zorgvragen, zorgaanbod, gezondheid en leefstijl. Dit overzicht is een waardevol vertrekpunt om te bouwen aan een gezondere regio. Er is echter een valkuil. Namelijk dat je met die cijfers automatisch de prioriteiten waar je aan moet werken ziet en daarmee gericht beleid kunt maken. De praktijk is anders. Cijfers geven nooit richting aan beleid. Je moet het verhaal achter de cijfers kennen. Weten en voelen wat er speelt in jouw regio.

Bij Robuust ambiëren we een dynamisch regiobeeld als tegenhanger van de huidige regiobeelden die slechts een momentopname tonen. Een dynamisch regiobeeld levert realtime, actuele data om het juiste gesprek te voeren over de regionale opgaven en wat je gezamenlijk wilt oppakken. Dit gesprek moet volgens onze verandervisie gaan over merkbare veranderingen, en niet alleen over meetbare.

Als een samenwerking succesvol is kan het succes zichtbaar zijn in meetbare indicatoren zoals zorgkosten of zorggebruik. In onze verandervisie gaat het ook over merkbare successen. Deze zijn minder makkelijk te objectiveren. Het is het antwoord op de vraag: wie gaat er iets van de samenwerking merken en wat gaat die persoon dan merken? Die laatste vraag moet je met elkaar in de samenwerking heel goed beantwoorden, het liefst al bij de start. Als bijvoorbeeld het doel van de samenwerking is om de mentale gezondheid van inwoners te verbeteren, hoe herken je dan een ‘mentaal gezondere inwoner’? Wat zou de inwoner zelf vertellen over zijn/haar situatie?"

lees meer Inklappen

De Samenwerkingsverkenner

Een van de tools die voortvloeit uit onze verandervisie is de Samenwerkingsverkenner. Een digitaal dashboard dat een actueel beeld geeft van de samenwerkingsverbanden in een regio. 

Ga naar de Samenwerkingsverkenner