Welzijn zit niet altijd in een pilletje

Domeinoverstijgende samenwerking

Regelmatig krijgen huisartsen patiënten met niet-medische klachten zoals stress en slapeloosheid, die veelal te herleiden zijn tot sociale problemen. Een doorverwijzing naar een welzijnscoach via Welzijn op Recept is voor de patiënt vaak effectiever dan een medische aanpak.
De ketenaanpak Welzijn op Recept (WoR) is een krachtig instrument om de samenwerking tussen huisartsen en welzijnorganisaties te verstevigen. In lijn met de ambitie van de IZA verlicht het de druk op de huisartsenpraktijk, en krijgen patiënten sneller en effectiever hulp die past bij hun klachten. Op verzoek van VGZ en CZ verricht Robuust in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg onderzoek bij huisartsen. We gaan na of ze al samenwerken met het sociale domein en welke ervaringen ze hebben. Daarnaast lopen de eerste projecten in de regio en verrijken we partijen met inzichten hoe zij met de WoR aan de slag kunnen.

 

Meer lezen over Welzijn op Recept

Ontwerp-zonder-titel-5.png

Pepijn blikt terug

“We merken in de regio dat de WoR enorm aanslaat. Zowel huisartsen als welzijnscoaches zijn enthousiast over de beweging. Met name over de eenvoud van het concept. Toch zien we dat integraal samenwerken niet lukt zonder intensieve begeleiding. Er zijn veel schotten tussen het medische en sociaal domein die geslecht moeten worden. Zo moeten verzekeraars en gemeenten aan elkaar wennen. Ze moeten elkaars taal gaan spreken en inzien dat de WoR voor hen waardevol is. Oók financieel. Wat deze winst voor hen precies is, gaan we vanaf 2024 monitoren.

Wat de huisartsen betreft: we zien dat de WoR de druk op hun praktijk verlaagt en hun werkplezier vergroot. Zij hebben nu een gericht antwoord voor patiënten die zij zelf niet kunnen helpen. Tegelijkertijd krijgen welzijnsorganisaties vraagstukken die op hun lijf geschreven zijn. En dat vertaalt zich voor de patiënt direct in een betere kwaliteit van zorg.”

Welzijn op recept in meierijstad

In meerdere regio's begeleidt Robuust de samenwerking tussen huisartsen en het sociaal domein onder de noemer 'Welzijn op Recept'. Het doel: patiënten met niet-medische klachten de juiste ondersteuning op de juiste plek te bieden.

Suzanne Kok, senior projectleider bij Robuust, begeleidt de samenwerking rondom Welzijn op Recept in Meierijstad en vertelt hoe ze dat heeft aangepakt. Esther de Bie, welzijnscoach bij Ons Welzijn, vertelt over de verbinding die Robuust over domeinen heen legt. "Door de leersessies, die met name ook door Robuust zijn georganiseerd, hebben zowel het medisch domein en sociaal domein elkaar beter leren kennen."