Verbreding en verdieping van de samenwerking
Als onafhankelijke partij is Robuust al een aantal jaren betrokken bij de omvangrijke veranderopgave van de Mijnstreek. De opdracht is om grote gezondheidsverschillen te verkleinen, zorg slimmer te organiseren, werken in de zorg aantrekkelijk te houden en zelf- en samenredzaamheid van mensen te versterken.
Samenwerking tussen uiteenlopende partijen is nodig om die uitdagingen het hoofd te bieden en zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. De fundamenten voor de samenwerking tussen zorg en welzijn hebben in die jaren steeds meer vorm gekregen.
Van zorg naar gezondheid
Na corona en de komst van IZA, WOZO en GALA wordt nu ingezet op verdieping, versnelling én verbreding van de samenwerking. Waar eerder vanuit coalities aan ‘geïsoleerde’ zorgvraagstukken werd gewerkt, is dat nu niet meer voldoende. De arbeidsmarktproblematiek laat zich sneller en duidelijker voelen dan verwacht. ‘De zorg’ gaat niet meer alleen over zorg, maar over gezondheid. En dat is een uitdaging die niet alleen vanuit de zorg kan worden aangestuurd. De aandacht strekt zich daarom uit naar onder meer wonen, onderwijs en gemeenten en verbreedt zich daarmee ook naar Zuid-Limburg.
Deze ontwikkelingen hebben er eind 2022 onder meer toe geleid dat binnen het samenwerkingsverband van de Mijnstreek is gesproken over een meer passende structuur en aansturing van de brede Mijnstreekcoalitie en daarmee ook over de ondersteuning vanuit Robuust. De contouren daarvoor zijn geschetst en worden begin 2023 verder uitgewerkt. Robuust blijft met een programmateam in verschillende rollen nadrukkelijk betrokken bij de Mijnstreek.
Aandacht voor ontmoeting
Een van die rollen is het samen met een denktank invulling geven aan het Mijnstreek Inspiratie Platform (MIP). Het MIP organiseert ontmoetingen in de vorm van inspiratie- en netwerkbijeenkomsten, ambassadeurscafés en themabijeenkomsten met als doel dat bestuurders, managers, projectleiders en professionals elkaar in een informele setting kunnen treffen en expertise, inzichten en ervaringen kunnen uitwisselen.
Programmanager Elly van de Wijk: “Op diverse fronten is er hard gewerkt en zijn er in de Mijnstreek in 2022 mooie resultaten geboekt. Maar 2022 was ook een jaar waarin we geworsteld hebben met de dynamiek en aanpak van een aantal vraagstukken in de Mijnstreek. Ondanks die dynamiek was het goed te merken dat alle samenwerkingspartners zich hard willen blijven maken voor de Mijnstreekopgave; dat staat niet ter discussie. Dat geeft het vertrouwen dat we in 2023 met elkaar extra stappen kunnen zetten in het werken aan de veranderopgave.”